5 Lucruri despre oxidarea bijuteriilor pe care nu le știai

Când vine vorba de accesoriile noastre dragi, probabil cea mai întâlnită problemă este oxidarea bijuteriilor din metale prețioase. Există nenumărați factori externi care provoacă această reacție, mai devreme sau mai târziu, în funcție de cât de mult au fost expuse la aceștia.

Adesea, indiferent de cât de atent urmărim instrucțiunile din ghidul de îngrijire, se întâmplă să avem neplăcuta surpriză de a vedea că oxidarea bijuteriilor ne-a luat pe nepregătite.

Din fericire, putem fi mereu cu un pas înaintea inamicului. Dar înainte de a lua măsuri împotriva lui trebuie să știm cine este el de fapt.

1. Compoziția bijuteriilor tale este una complexă, dar echilibrată

Este un fapt cunoscut că metalele nobile, cum ar fi aurul și argintul, își merită numele pentru că ele nu sunt supuse reacției chimice de oxidare. Acest lucru este totuși valabil doar pentru metalele aflate în starea lor pură. În același timp, de unele singure aceste metale sunt mult prea maleabile pentru a rezista uzului zilnic.

Toate ne dorim ca bijuteriile noastre să treacă testul timpului. Din acest motiv a devenit o practică aproape obligatorie ca metalul din care este făcută bijuteria să fie un aliaj. Amestecul cu un alt metal prețios conferă mult mai multe avantaje. Rezistența, durabilitatea și culoarea unică nu ar putea fi obținute altfel. Contrar opiniei populare, aliajul nu diminuează valoarea bijuteriei, ba chiar din potrivă.

Cuprul, alama și argintul veritabil sunt exemple de metale folosite pentru a crea aliaje. Spre exemplu, celebrul aur roz inventat de maestrul Fabergé nu este altceva decât un aliaj din aur și cupru.

Aceste metale sunt cele care fac posibilă, defapt, oxidarea bijuteriilor noatre.

2. Când vine vorba de oxidare, nu există un singur 'făptaș'

Este greu să arăți cu degetul doar un singur factor care a cauzat oxidarea bijuteriei tale. Poluarea, umiditatea aerului, cosmeticele, chiar și Ph-ul corpului tău pot juca un rol cheie când vine vorba de oxidarea bijuteriilor.

Până și expunerea la substanțe în esență inofensive poate iniția procesul de oxidare. Detergentul de vase, sucul unei lămâi, cosmeticele noastre și chiar și parfumul favorit pot fi făptașii din umbră.

Dacă vrem să strângem cât mai mult cercul vinovaților, cel mai eficient mod de a face asta este prin crearea unei rutini mai prietenoase pentru bijuterii.

Mersul la sală este minunat, și chiar daca ne dorim să arătăm bine, cel mai indicat ar fi să lăsăm toate accesoriile acasă. Pe lângă faptul că riscul deformării este ridicat din cauza execitiilor fizice, perspirația constituie alt factor ce contribuie la oxidare.

3. Da, chiar și aurul poate oxida

Chiar dacă este renumit pentru proprietatea sa de a fi cel mai putin reactiv, chiar si aurul poate fi supus la schimbări cu timpul.

Aici sunt câteva secrete pentru a-ți păstra în stare bună bijuteriile din aur sau care au aur în alcătuirea lor:

  • Deși știm că le adori și nu vrei să te desparți de ele niciodată, încearcă să lași bijuteriile deoparte atunci cănd te speli sau faci duș!
  • Treburile casnice sunt obligatorii pentru noi, dar nu și pentru inelele noastre. Încearcă să nu speli vasele atunci când le porți.
  • Îngrijirea tenului și machiajul fac minuni pentru piele dar nu și pentru metale. Alesul bijuteriilor trebuie să fie ultimul pas din rutina ta de frumusețe!

Indiferent cât de grijulie vei fi, timpul își va face simțită prezența în cele din urmă. Atunci trebuie să fim înarmate cu toate măsurile de îndepartare a oxidului de pe suprafața aurului:

  • Pentru rezultate rapide și fără efort poți opta pentru cumpărarea unei substanțe chimice, special concepute pentru înlăturarea oxidării. Ai mare atenție! Trebuie să te asiguri mai întâi că substanța este compatibilă cu toate 'ingredientele' bijuteriei tale! Pietrele și alte metale din aliaj ar putea fi afectate.
  • Dacă preferi o metodă care exclude posibilitatea oricăror daune, poti alege vaianta clasică de curățare. O periuță cu perii moi, săpun delicat, apă călduță și puțină răbdare sunt tot ce ai nevoie pentru a face bijuteriile din aur ca noi!

4. Aurul roz nu scapă de procesul de oxidare

Foarte asemănător cu aurul obisnuit, și aurul roz poate suferi modificări. Cuprul din componența aliajului, cel ce îi conferă și culoarea unică, crește predispoziția la oxidarea bijuteriilor. Din fericire, procesul poate fi reversat foarte ușor, urmând sfaturile noastre:

  • Încâ o dată, periuța moale, săpunul delicat și apa călduță pot fi prietenii cei mai buni ai bijuteriilor tale. Această metodă este inofensivă pentru aurul roz.
  • De asemenea, poți investi într-o substanță specială pentru curățarea aurului roz. Nu uita sa consulți cu atenție eticheta produsului! Trebuie sa te asiguri că ceea ce cumperi este destinat îndeosebi aurului roz, și că este compatibil și cu pietrele bijuteriei, dacă acestea există.

Pentru că paza bună trece primejdia rea, este bine să introduci în rutina ta câțiva pași de îngrijire pentru a evita oxidarea bijuteriilor tale.

  • Pentru bijuterii srtălucitoare, le poți șterge ușor cu o lavetă de microfibră sau cu niște vată după fiecare purtare. Astfel, poți preveni acumularea de praf, cremă de mâini sau expunerea la fluide corporale.
  • Poți încerca să păstrezi un mediu cat mai uscat cu putință în locul în care îți depozitezi bijuteriile.

5. Argintul este mai sensibil la factori externi

Un lucru curios este că argintul, de fapt, nu reacționează cu oxigenul. Acesta este afectat mai degrabă de elementele ce poluează aerul, ele fiind vinovate pentru depunerea nericioasă de pe suprafață.

Oxigenul, sarea și umiditatea pot cauza doar modificarea culorii, pentru că, la urma urmei, și argintul din bijuterii contine 7.5% cupru.

Schimbările acestea ce intervin în mod natural sunt reversibile, dar pot fi și prevenite:

  • O metodă simplă pentru a-ți păstra bijureriile ca noi este să le porți des! Frecarea din timpul purtării înlătură puțin cu puțin stratul negricios
  • Dacă bijueria ta are nevoie de mai multă atenție, poți opta pentru curățarea cu o lavetă specială pentru curățarea argintului. Răbdarea și perseverența vor face minuni.
  • Cel mai bine ar fi sa eviți curățarea argintului cu substanțe chimice sau alte 'remedii' îndoielnice. Pasta de dinti, lămâia și detergenții ar putea părea soluția cea mai la îndemână. Din păcate, șansele sunt mari ca, în urma 'tratamentului', metalul să sufere daune iremediabile. Aceste lichide sunt mult prea puternice pentru argint, afectând-ul putin câte puțin de fiecare dată.

Oxidarea bijuteriilor tale dragi poate fi prevenită cu puțină grijă. Fie ele din aur, aur roz sau argint, este în puterea ta să le păstrezi ca noi pentru cât mai mult timp.

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.