Inca din cele mai vechi timpuri

Ametistul a atras si fermecat omenirea cu frumusetea ei, milenii intregi. Avem legende despre ametist, i s-au dedicat poeme, regii il iubeau si femeile il adorau. In timpurile antice ametistul valora la fel de mult ca diamantele. Era foarte apreciat de catre egipteni, etrusci, romani, mayasi, druizi si de stramosii nostri daci. Ametistul a fost nelipsit din impodobirea tronurilor, coroanelor regale, papale, patriarhale, sceptrelor, inelelor, colierelor, cerceilor si lanturilor cu pandantive. In India, ametistul era considerat “piatra brahmanilor”numit si safirul violet, iar pe vremea celtilor era considerat “piatra druizilor”. Ametistul mai este numit si piatra episcopala, fiind daruit episcopilor cand sunt investiti. In Tibet ametistul era considerat “piatra sacra”. La Micene a fost descoperit un frumos ametist gravat din mileniul II IH . Cupe de ametist au fost descoperite in Grecia si Asia Mica, datand din mileniul I IH.

Cum il recunosti

Intensitatea culorii violet este data de procentul ionilor de mangan si fier, asezati in structura atomica tetraedrica, de la violet pal pana la mov inchis. Este transparent, sticlos cu o stralucire aparte si de neconfundat. Are un aspect lucios si formeaza un model dantelat cand are inserat straturi fine de cuart alb, formând ametistul chevron. Cand se găsește amestecat cu pete galbene de citrin formeaza ametrinul, iar în unele cazuri este găsit cu goethit.

Aceste cristale se gasesc in Uruguay, Madagascar, Rusia, Germania, Sri Lanka, Mexic, India, China, Japonia, dar cel mai mare zacamint de ametist s-a descoperit in Brazilia. In Romania se gaseste in Maramures. Cel mai adesea se gasesc in golurile filoanelor hidrotermale asociat cu calcedonie si in rocile vulcanice.

In ziua de astazi bijuteriile cu ametist sunt preferatele femeilor puternice, hotarate, independente, echilibrate, capabile sa ia decizii si sa actioneze. Inelele, cerceii, bratarile, colierele cu ametist sunt create special pentru ele. Aceste bijuterii au cele mai fascinante forme, curbe, desene, in care sunt montate cu finete si bun gust pietrele de ametist.

One thought on “Ametistul – Cristalul spiritualitatii

  1. Antoaneta says:

    Sunt proaspat intrata in lumea bijuteriilor Indira.Maine astept sa primesc cu mare nerabdare cele doua inele comandate.Unul cu ametist si unul cu zirconiu.Scriu aici pentru ca am citit articolul despre ametist.Ametistul; este piatra mea de suflet de cand avem vreo 16 ani.Avand in vedere ca poimaine voi implini 51….inseamna ca ametistul imi guverneaza viata cam de 35 de ani .Lasand la o parte ca si culoarea violet cu toate nuantele ei,mov,lila,lavender, imi este in suflet tot de atunci,ametistul m-a fascinat dintotdeauna si incerc sa imi achizitionez cate o bijuterie ,fie ea cat de mica,ce contine ametist.Mie chiar imi da energie pozitiva si liniste .Sa va fie zilele linistite ca ametistul 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X
  • Cont nou
Password Strength Very Weak
SAU

Ai uitat parola? Te rugăm să introduci adresa de email. O sa primești detalii pe email pentru a crea o nouă parola.